De website 100 jaar Orthopedagogiek:een bezoek meer dan waard!

100 Jaar Orthopedagogiek


Het Tijdschrift voor Orthopedagogiek (en rechtsvoorgangers) gaf een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het buitengewoon onderwijs in de twintigste eeuw.
Het vormde het belangrijkste tijdschrift voor de professionalisering van de nieuwe onderwijssector 'buitengewoon onderwijs', later speciaal onderwijs genoemd.
Hermen J. Jacobs was 30 jaar eindredacteur van het tijdschrift. Hij publiceerde onder andere over de beroepsopleiding, de gezondheidskolonie voor leerlingen van het buitengewoon onderwijs en het ontstaan en de groei van het buitengewoon onderwijs.
Veel artikelen in dit tijdschrift werden de eerste vijftig jaar ook geschreven door pioniers als P. H. Schreuder, A. van Voorthuijsen en D. Herderschêe.
Zij waren met vele anderen pioniers van het speciaal onderwijs.

Op onze website 100jaarorthopedagogiek.nl is van hun werk vrijwel alles terug te vinden, te lezen en te bestuderen.
Niet alleen zijn de artikelen aanwezig, maar u vindt er interessant aan de tijd gerelateerde zaken - per jaar - terug.
Zo zijn ook de onderwijsverslagen per jaar direct toegankelijk!

Om toegang tot de artikelen op de website 100jaarorthopedagogiek te verkrijgen dient u zich als geïnteresseerde aan te melden!
U meldt zich aan bij het secretariaat van het Hermen J. Jacobsfonds via ons contactformulier (zie menu: contact, de QR code) of via een email aan secretariaathjjacobsfonds@gmail.com.


Een schatkamer voor (ortho)pedagogen!

Waar te starten?

Wilt u weten hoe het onderwijs zich ontwikkelde vóór 1909 - dat nemen wij als begintpunt van de ontwikkeling naar Buitengewoon Onderwijs - dan kunt u al terecht in 1790.
Vanaf dat jaar is een tijdsgebonden ontwikkeling in een breed perspectief te volgen.

Misschien voer voor degenen die zoeken naar ontwikkelingen die causaal hebben bijgedragen ons onderwijs zoals het heden bestaat.
Men kan zich laven aan een ongekend aantal bijzondere wetenswaardigheden: nationaal, maar zeker ook met een blik over de landsgrenzen heen.
Bij de ontwikkeling naar het Buitengewoon Onderwijs namen 'onze' pioniers beslist ook de ontwikkelingen in ogenschouw die elders (buitenland) werden opgezet.

Het redactiewerk van Hermen J. Jacobs

Het werk van Hermen Jacobs voor het Tijdschrift voor Orthopedagogiek verdient ruime belangstelling.
Toen Hermen Jacobs redacteur werd (1935) heeft hij zich bijzonder ingezet om het tijdschrift een vooraanstaande plaats in het onderwijsveld te doen verkrijgen.
Het Tijdschrift voor Orthopedagogiek werd - op basis van de vele uitdagende artikelen - zeer gewaardeerd en beleefde een bloeiende periode.
Allen die geïnteresseerd zijn in het onderwijs aan het kinderen met een beperking, die vinden op de website 100 jaar Orthopedagogiek ongetwijfeld waar men naar op zoek is.
Tegenwoordig is de toegang tot de artikelen opengesteld voor iedereen. Kies een jaartal en via de knop belandt men bij een overvloed aan relevante informatie.
Volg deze link naar www.100jaarorthopedagogiek.nl.

Een reis door de tijd: ontmoet pioniers als P.H. Schreuder, Dr. Herderschêe, Dr. Van Voorthuijsen en natuurlijk ook Hermen J. Jacobs. Een verrassende ontdekkingsreis gewenst!